Какво да правим със старите си дрехи?

Отново идва моментът, в който в блога говоря за дрехи втора употреба. В предната си статия по тази тема ви споделих, че в последно време пазарувам дрехите си от такъв тип магазини. Щастлива съм, че продължавам да го правя и съм ограничила покупките си от големите ритейлъри до минимум. Последното нещо, което си купих може би беше оранжев пуловер на намаление и много готини черни боти от еко кожа.

Пазаруването на употребявани дрехи и вещи започва да придобива все по-голяма популярност в България и се говори за това без срам. Преди години беше абсурдно да си признаеш, че пазаруваш от такива магазини, а съм попадала на случаи, в които хората не влизат дори да разгледат от притеснение, сякаш правят нещо незаконно. Днес говоренето и посещаването им не е табу. Намерили са си своите местенца почти на всяка по-голяма улица и всеки по-голям квартал.

В началото на миналата годината доводите ми за пазаруване от секънд хенд магазини се свеждаха единствено до:

 • страхотни модни находки, които са стояли там и през цялото време са чакали мен;
 • по-ниска цена, а в същото време високо качество.

С времето започнах да се информирам повече за този сектор от икономиката.

Преди няколко месеца присъствах на пресконференция, организирана от Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба, където бяха разкрити любопитни подробности около индустрията. Сред участниците присъстваха представители на големи фирми като Remix и Mania. Те споделиха проучването си, в което бяха засегнати интересни аспекти:

„Защо пазарувате дрехи втора употреба?“

Проучването показа, че масово хората се спират там заради:

 • ниски цени – 45,5%
 • качествени стоки – 19,0%
 • голям асортимент – 9.8%
 • известни марки – 9,5%
 • модерни дрехи/ дрехи по мой вкус – 5,6%
 • промоции – 3,1%
 • екологични съображения – 2,6%
 • удобно местоположение – 1,0%
 • любезен персонал – 0.2%
 • друго – 0,7%

Както забелязвате само 2,6 % от населението на България прави този съзнателен избор, базирайки го на екологична и социална отговорност.

Знаете, че съм от хората, задаващи си въпроси и търсещи отговори. И в този случай често съм се питала от къде идват дрехите втора употреба, какво става с онези, които не могат да бъдат използвани повторно, къде мога да оставя свои дрехи за продажба или рециклиране, за което до тогава не подозирах.

Вярвах, че единственият вариант за рециклиране на старите ми дрехи е да ги оставя пред контейнерите за отпадъци, където хора с по-нисък финансов статут биха могли да се възползват от тях. За мое огромно съжаление това изобщо не е така. Много пъти съм заварвала пред кооперацията, в която живеех, старите ми дрехи и обувки пръснати по улицата. Не разбирам защо някой би постъпил така с вещи, от които вероятно има нужда. В последствие, от пресконференцията ми стана ясно едно – дрехите, които изхвърляме или оставяме пред контейнерите, биват използвани за отопление. Хората пълнят печките си с тях, а това е непоносимо вредно за планетата ни. Много е лесно да кажеш на някого: “не прави това, това е грешно”. И когато недоволстваме за нещо, все пак ще е супер, ако дадем вариант как да се разреши проблема. Точно затова ви споделям няколко варианта, чрез които можем да се отървем от ненужните дрехи без да вредим:

 • Това, което ни бе предложено на пресконференцията бе да оставяме старите си дрехи за повторна употреба или рециклиране в предназначени за това контейнери от TexCycle. Проектът все още не е достигнал до по-големите градове като София, Пловдив, Варна. За сега има такива само в Стара Загора, Бургас, Белослав и Аксаково. Точните им локации ще намерите тук.
 • Поръчайте чанта от сайта на Remix тук и ги продайте. Ако не одобрят част от дрехите ви, те ще бъдат рециклирани и в никакъв случай изхвърлени или изгорени. Честно казано аз се опитах да се възползвам от този вариант и не останах доволна от резултата. Когато започнах да събирам вещите и дрехите си от старото ми жилище, за да се нанеса в новото, се оказах зарината от стари дрехи. Поръчах около 7-8 чанти от Remix, но пристигна само една. В крайна сметка дори не дойде куриер на време, който да вземе чантата със събраните дрехи и не успях да ги изпратя. Ядосах се, понеже този вариант ми беше предложен именно на пресконференцията. Все пак това, че нещо се е случило на мен, не означава, че и вие ще имате същия опит като моя. Пробвайте да ги продадете. 🙂
 • Можете да дарите дрехите си на нуждаещи се хора в по-бедни държави от нашата. В Mania в Централни Хали има такъв контейнер точно до входа;
 • Още един благороден вариант е да ги оставите в контейнери на БЧК. Отиват при финансово нестабилни хора и със сигурност ще спите по-добре, знаейки, че сте помогнали на някого. Списъкът с места, на които ще намерите такива контейнери е тук. Условията са вещите да са почистени и изпрани, преди да бъдат поставени там.
 • Много от вас ме попитаха къде продавам дрехите си. Споделям ви платформите, в които можете да го направите. Shedd, който използвах вече не функционира по същия начин, както преди, но може да пробвате други онлайн възможности като групата във Facebook – In & Out, OLX, Facebook marketplace. В In & Out е нужно да отправите запитване към администраторите на Групата, в което да отговорите на няколко въпроса. Може да отнеме малко време докато бъдете одобрени. Когато сте вътре, се запознайте с правилата на групата, преди да качите каквото и да било. От там успях да продам огромна част от гардероба си и със спечелените средства си купих нови дрехи. Много съм доволна от начина, по който “рециклирах” и следващия сезон мисля да направя същото. Ако имате нужда от помощ или искате да зададете въпрос свързан с групите, не се притеснявайте да ми пишете.
 • Оставете ги в H&M срещу ваучер 15% отстъпка при следващата ви покупка там.
 • Изявете своята креативност. Ако обичате да изработвате разни красоти с ръцете си, може да удължите живота им като ги пригодите в интериора. Има хиляди възможности, развихрете въображението си.
 • Последния вариант, за който се сещам е да ги подарите на приятели, роднини или просто публикувайте пост в социалните си мрежи, че искате да зарадвате някого с подарък.

Скоро ще ви разкажа още интересни факти, свързани със пресконференцията и ще ви запозная от близо с процеса на събиране на дрехите.

P.P. Ladybug loves you!

You may also like