За вечните студенти

New Bulgarian University, department Fashion, bachelors degree 2018, students, fashion design, Balkan fashion week 2018

За вечните студенти и тези, които винаги ще празнуват 8-ми декември. Не съм празнувала студентския празник от няколко години и всъщност май съм го празнувала само един път. Не съм фен на чалга изпълненията и това как всички се втурват да харчат луди пари за Банско и Боровец, защото … някой така е казал, че ТРЯБВА.

И така като се позамисля, в университета в нашата група по “Мода” не беше сплотена. Имаше си отделни групички, които си излизат и си правят разни неща заедно и никога никъде не сме се събирали. Което от друга страна е добре, защото ти спестява време от това да посещаваш места с хора, които не познаваш, да се усмихваш сладко и да не си говорите, защото очевидно никой на тази маса не се интересува от никого на същата тази маса.

Дизайнер: Кристина Несторова
Колекция: Jellyfish Dreams
Снимки: Йосиф Аструков
Модели: Ivet Fashion 

През 2012 започнах да уча моден дизайн в НБУ и вярвах че модата и създаването на облекла е моето призвание. Наистина мечтаех и много силно исках да стана моден дизайнер. После малко се отклоних от тази мечта и исках да правя по-лесни неща – стайлинг. В никакъв случай не подценявам стайлинга и работата на стилистите. Знам колко е трудно да се угоди на прищявки, претенции и вкус и колко много време и търпение се изисква, за да останат и двете страни доволни.

Записвайки тази специалност в НБУ, се чувствах и късметлийка, защото гимназията, която завърших (Професионална гимназия по текстил и моден дизайн) има сключен договор с НБУ и студентите по мода учат само 3 години, вместо 4. Това си беше чиста привилегия.

Дизайнер: Мира Николова
Колекция: Thalassic

Снимки: Йосиф Аструков
Модели: Ivet Fashion 

Само дето аз все още не съм се дипломирала. Все отлагам. Все не довършвам нещата до техния край. Семейството ми нонстоп ми повтаряше как е нужно да завърша и да си взема дипломата, някой ден ще ми потрябва. И аз все така с разбиране към тях тръгвам да я взимам тази диплома и пак се разсейвам с нещо. Я с блог, я с някой интересен курс, обучение, гадже, екскурзия, мечта.

Обаче съвестно си ходя на всяко ревю на дипломиращите се ми колеги. Всяка година чинно заставам там, гледам, възхищавам се, някои често критикувам и се питам „Как е възможно?!“ и после пак се възхищавам за сръчността, упоритостта и гениалните идеи (само на някои от тях). И как въобще им се занимава да шият и кроят дрехи. Това за мен бе най-интересната част, когато бях в 11 и 12 клас. В университета загубих влечението си към тези умения и започнах да се увличам повече по стайлинга и идеята, която стои зад една колекция от дрехи, както и с писането на модни статии.

Дизайнер: Ребека Кичукова
Колекция: Structures of Life
Снимки: Йосиф Аструков
Модели: Ivet Fashion 

Много хора пък се изненадват като им кажа, че не мога да рисувам, а съм завършила моден дизайн. Ами как да ви обясня… Идеята си ми стои в главата и никога не мога да я докарам на лист хартия 1:1 с това, което въображението ми е сътворило. Добре, че имам готина преподавателка по мода, която е с развинтено въображение и ме разбира като ѝ обяснявам същността на драсканицата ми.

Споделям с вас колекциите на студентите по “Мода” от НБУ, които най-много ме впечатлиха и се надявам да се видим на Balkan Fashion Week, където ще може да видите част от колекциите им на живо. А аз ще бъда там и ще се радвам да се запознаем.

Дизайнер: Цветина Йотова
Колекция: Polychromorphous

Снимки: Йосиф Аструков
Модели: Ivet Fashion 

You may also like